WORKS / イソップ 河原町店

WORKS / Aesop Kawaramachi

主要用途: 物販店舗

設備設計: 遠藤照明、maxray(照明)

施工: アンドエス

クレジット: グラフィック:Aesop

所在・会場: 京都 河原町

延床面積: 86m2

設計期間: 2013.09-2013.11

施工期間: 2013.11-12

写真: 太田拓実






Principle use: SHOP

Facility design: ENDO-Lighting, maxray(Lightings)

Production: &S

Credit: Graphics: Aesop

Site area: Kawaramachi, Kyoto

Total floor area: 86m2

Design period: 2013.09-2013.11

Construction period: 2013.11-12

Photo: Takumi Ota


For Australian skin care brand Aesop, we planned the interior and exterior of the new store in Kawaramachi, Kyoto. The store is located on the 1st floor of a building on a busy shopping street. A narrow 3.2m width, 19.7m depth with a spatial height of 6.2m vaulted ceiling.

We approached the project by making the most out of the original building structure with the addition of careful alteration. We brought functional part of the store compactly to the narrow space by the entrance, the back space will be a hospitality area consisting of sizable counter and long bench, where customer can relax. By utilizing the height of the vaulted ceiling, we hung squid fishing boat pendant lights like on mobile and filled the big space with light. As you go upstairs, you will find the 2nd floor as a gallery space, providing opportunity for customers to meet new people.

Flexible board, used for the product shelf is made unburnable and has texture of mortar, taking advantage of its original unique feature. Together with the porous Ōya stone used for flooring, it provides a soft, natural palette that lends a pervasive sense of calm from the moment of entry. For façade, we covered entirely with flexible board, using interior elements, such as accent green color and squid fishing boat lamp, in order for people to realize continuity in space, letting the store stand out even in the colorful shopping street.

Due to the location on the busy street where many travelers and locals come by, our store design is aimed to blend as part of new Kyoto culture by providing casual yet cozy store space.