WORKS / イソップ 新丸ビル店

WORKS / Aesop Shin-Marunouchi

主要用途: 物販店舗

施工: イシマル

クレジット: グラフィック:Aesop

所在・会場: 東京 丸の内 新丸の内ビルディング

延床面積: 23.53m2

設計期間: 2012.02-06

施工期間: 2012.06

写真: 太田拓実

ウェブサイト: http://www.aesop.com/

今年で25周年を迎えるオーストラリアのスキンケアブランド、イソップの新丸ビル店の内装計画。同時オープンする横浜ベイクォーター店と併せて計画を行った。

手入れをすることで健やかな肌を活かすというイソップのスキンケアプロダクトの特徴に着目し、丁寧に磨き上げ染色をすることで素材感を活かしたOSB板(構造用木質ボード)を、2店舗共通の仕上げ材として空間全体に使用した。通常は下地材として用いられ、ラフな印象を持つOSBは、石材のように表情を変え、特徴的な質感を空間に与えている。

新丸ビル店では、入店する区画の周辺環境が白を基調にした空間であったため、OSBをブラウンに染色し周囲との差別化を図った。店内奥の壁面中央へ帯状に商品を集約させ陳列することで、空間を引き締めると共に、訪れた人々が自然と商品へ向い入店できるような計画とした。

店舗前方にカウンターを独立させて配置することで、商品に導かれて入店した人々が店内を回遊するような導線をつくり出す。カウンターは、小さな店内を効率よく使うために、ショップスタッフの作業を吟味し、必要な機能をすべて内蔵したシンプルで浮遊感を持つ箱型とした。この箱は、必要によって様々な部分が開かれ、作業が終わればまた元のシンプルな箱に戻る。

大型商業施設内においても、イソップのブランドイメージが明確に伝わるような店舗を目指した。

Principle use: SHOP

Production: Ishimaru

Credit: Graphics: Aesop

Building site: Shin-Marunouchi Building, Marunouchi, Tokyo

Total floor area: 22.53m2

Design period: 2012.02-06

Construction period: 2012.06

Photo: Takumi Ota

Website:http://www.aesop.com/

For Aesop, an Australian skincare brand celebrating its 25th year anniversary this year, we proposed an interior fit-out located in the Shin-Marunouchi Building. Concurrent to this, we also designed Aesop Yokohama Bay Quarter, which opened at the same time.

Aesop's skincare products emphasise on maintenance to restore the skin’s natural health, and in a similar way we had chosen a key material that reflects this idea for the two stores. OSB (Oriented Strand Board) is a wood which has characteristic textures and patterns, and of which are accentuated are accentuated once sanded and stained in different ways. While associated as a rough material typically used in construction, as it is stained the wood adopts a stone-like appearance. The result is a distinct materiality which be felt throughout the store space.

At Aesop Shin-Marunouchi, the OSB has been stained with a brown colour to distinguish the store with its neighbours within the bright surrounding environment. The central band of display seen stretched across the back wall binds the store space to a single point of focus, naturally drawing customers towards the products.

In the foreground of the shops are stand-alone functional counters that allow the corner shop space to be freely circulated. Small stores require an efficient use of space, so the activities essential to the shop’s operation have been carefully considered and housed into the ‘floating’ boxes to assist in operational processes. We thought about how the volumes of these counters can be opened at various parts when required, and eventually closed back into a simple box.

Even located within a large commercial building, we have focused on how we can clearly reflect Aesop’s brand image into these stores.