WORKS / ヒトツブカンロ ルクア イーレ店


主要用途: 物販店舗

施工: スペース

クレジット: プロデュース:TOKYO DESIGNERS WEEK/アートディレクション、グラフィック:DRAFT

所在・会場: 大阪 ルクア イーレ

延床面積: 29.9m2

設計期間: 2014.05-12

施工期間: 2015.01-02

写真: 阿野太一


菓子、食品の製造および販売を行うカンロ直営のキャンディ・ショップ「ヒトツブカンロ」のルクア イーレ店の内装計画。ヒトツブカンロの商品は「ギフト」としてのキャンディをコンセプトとし、手土産などにしやすい手提げや缶などのパッケージデザインが特徴であることから、それぞれの商品のパッケージが際立つような空間が求められた。

売場は30㎡ほどの島状の区画で、売場を仕切るL字の壁はフロストミラーで仕上げられており、鈍い光の反射が店内に明るさと奥行き感を与えている。前方に配置された什器は、ギフトボックスを積みかさねたようなデザインとし、それぞれのボックスには手提げのパッケージに用いられている色を配した。壁面には同じモジュールのボックスを配置し、商品をディスプレイ出来るようにすることで、パッケージ自体がビジュアル的なインパクトを与える空間になっている。 また、コーナーにはヒトツブカンロの主力商品である「グミッツェル」のオブジェが、この店のアイキャッチにもなるアイコンとして立てられている。


Principle use: SHOP

Production: SPACE

Credit: Produce:TOKYO DESIGNERS WEEK / Art Direction, Graphics: DRAFT

Building site: LUCUA 1100, Osaka

Total floor area: 29.9m2

Design period: 2014.05-12

Construction period: 2015.01-02

Photo: Daici Ano


KANRO is a company involved with the manufacture and sales of confectionery and food, which directly manages HITOTUBU KANRO, a candy shop set to open in the LUCUA 1100 shopping center, and for which we performed the interior design. Since HITOTUBU KANRO products put forward the concept of candy as "gifts", characterized by package designs, such as bags and cans, etc., which can easily be carried as presents, deliverables included a space where each product package would stand out.

The shop, which sits on an island-shaped lot roughly 30m2 in size, is delimited by an L-shaped wall covered in frosted mirrors that reflect a diffuse light that imparts brightness and depth to the store. Fixtures placed at the front of the shop are designed as if they were stacked gift boxes that echo the colors used in bag packaging. Moreover, the use of modular boxes on the walls allows products to be put on display, while offering a space for the packaging to create a visual impact on their surroundings.
Furthermore, an art object representing HITOTUBU KANRO's flagship product, known as the "gummytzel," stands in the corner of the store, serving as the shop's symbol while beckoning clients inside the store.

The lot is a lively environment, filled with various variety shops, in which we were tasked to create a store that would not only stand out, but also allow its brand image to be easily recognizable.