主要用途: プレスルーム

設備設計: On&Off(照明)

施工: イシマル/イトーキマーケットスペース/インヴァース

クレジット: グラフィック:TAKAIYAMA inc./ファブリック:安東陽子

所在・会場: 東京 南青山

延床面積: 120.24m2

設計期間: 2011.08-10

施工期間: 2011.10-11

写真: 阿野太一/トラフ建築設計事務所





Principle use: PRESS ROOM

Facility design: On&Off(Lightings)

Production: Ishimaru / ITOKI MARKET SPACE / INVARS

Credit: Graphic design: TAKAIYAMA inc. / Fabric design: Yoko Ando

Building site: Minami Aoyama Tokyo

Total floor area: 120.24m2

Design period: 2011.08-10

Construction period: 2011.10-11


Planning for the project to relocate the Nike Pressroom began in 2007. The space is separated in three areas; namely the “entrance space”, the “initiative space” and the “stock space”. The project required a space in which product display walls coexist with a large graphic banner that brands the space as Nike's.

We proposed a space presenting said graphics on rows of aluminum fins. These appear as a continuous giant banner when looked at from one direction, while revealing Nike products between the fins when looked at from other directions. It is possible to confer a sense of novelty to the space by replacing these graphics to match the season’s image, or to lend flexibility to the central area events by rotating the fins flat on one side during events.

The sneaker sole pattern carved into the flooring, the cement excelsior board walls painted white, the oriented strand board furniture, etc., as well as the contrast between the overall rough finishing and the sharp expressivity of aluminum come together to reinforce the duality of Nike's mind which combines innovation and heritage.

The luminescent surface at the end facing the exterior light from the window side serves as a projector screen on which hangs the familiar swoosh mark. This light-emitting wall evokes a “light tunnel” while the arrangement of the fins create a sense of perspective in an otherwise closed and confined space.