WORKS / Run Pit by au Smart Sports

WORKS / Run Pit by au Smart Sports

主要用途: 貸ロッカー/シャワー施設

設備設計: On&Off(照明)

施工: 竹中工務店/イシマル

クレジット: 企画・プロデュース: 博報堂エクスペリエンスデザイン/プロジェクトマネージメント: FCIデザインアンドマネジメント/サイン・色彩計画: TAKAIYAMA inc./ファブリック: NUNO/家具: インターオフィス

所在・会場: パレスサイドビル

延床面積: 217.8m2

設計期間: 2010.02-05

施工期間: 2010.05-06

写真: 阿野太一





Principle use: Facility space

Facility design: On&Off (Lightings)

Production: TAKENAKA / Ishimaru

Credit: Produce: Hakuhodo Experience Design / Project management: FCI Design and Management / Sign&color design: TAKAIYAMA inc. / Fabric design: NUNO / Furniture: Interoffice


Total floor area: 217.8m2

Design period: 2010.02-05

Construction period: 2010.05-06

Photo: Daici Ano


"Linking Street and Structure"
The RunPit flagship store is geared to joggers wishing to integrate exercise to their schedule after work-hours in a convenient and flexible environment. Located in a corner of the Palaceside Building, the facility offers a meeting lounge, a boutique and locker rooms fitted with showers as well as an easy access to a 5-km circuit around the Tokyo Imperial Palace.

We proposed a tunnel-like space made of sinuous walls imbedded with message boards and various showcases. At the junction between the men’s and women’s areas, the tunnel presents a great view on the greening Imperial grounds through a window facing a long counter where runners can rendezvous or simply wind down. A diamond-shaped pattern appears on the stainless steel mirror walls located at both ends of the corridor, creating a stylish impression of depth. A polished finish was also applied to the counter top and ceiling, letting in more from the scenery and nearby trees. Behind the wavy walls we find the locker rooms, styled in well-appointed masculine and feminine tones, where the spirit of the Palaceside Building peers through the columns dressed in stainless steel and the walls decked with brick or marble.

The interior of an office building poses a challenge of structural uniformity we sought to alleviate by linking the inner and outer spaces and allowing the street to be experienced from within the structure as one big running track.